- Kapı Nedir?
- Kapının Tarihçesi
- Kullanılan Kapı Türleri
- Kapı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kapı Nedir?
Öncelikle kapının genel tanımını yapmak gerekirse; Korunması gereken bir alana girmek ve çıkmak için kullanılan çeşitli materyallerden oluşan sabit bir eksende hareket eden nesnelere kapı denir. Kapı kullanımı ilk olarak 6500 yıl önce mısır mezarlarında rastlanmıştır. Bu tarihten önce yapılan bir kapı var mı henüz bilinmiyor. İnsanlık uzun yıllardır bulundukları alanı güvene alabilmeleri için değişik tarzlarda kapı kullanmışlardır.
Kapının Tarihçesi
Tarihte bilinen ilk kapı antik çağda mısırlılar tarafından kullanılan mezar giriş kapılarıdır. Bundan önce mağara veya benzeri alanları bir taş yardımı ile kapattıkları tahmin edilmektedir. Yine eski kalıntılara bakıldığında sürmeli taş kapılar görülmektedir.

Taşla Kapatılan Mağara Kapısı
Tarihteki ilk kapı unvanına sahip eski mısır mezar kapıları incelendiğinde üzerinde bazı öbür dünya ile ilişkili şekil ve figürler bulunmaktadır. Bu çizimler ölüm sonrası yaşamın olduğuna inandıklarını ve diğer dünyaya açılan bir kapının olduğunu doğrular şekildedir. Diğer bir konu ise daha önce kullanılan kayadan oluşan sürgülü kapılardır. Medeniyetin gelişmediği topluluklarda her ne olursa olsun korunma ve gizlilik hep vardı. Mağara da yaşayan insanlar bu alanların onların özeli olduğu ve bir başkasının girmemesi için taşlardan mağara girişlerine kapı yapmışlardır. Ama bu bizim kapı nedir sorusunun cevabında ki tanıma tam olarak uymadığı için bu kullanıma tam olarak kapı diyemeyiz. Mağara girişlerinde yabancı insan ve yabani hayvan girişini engellemek adına taştan barikatlar kurmuşlardır.
Tarihteki en eski kapılar; Kral Süleyman’ın zamanında tapınağın girişi için kullanılmış zeytin ağacından olduğu bilinmektedir. İncil’deki tasvire göre oyulmuş ve altınla kaplanmış ahşaptan yapılmıştır. Diğer bir yandan Homeros’un bahsettiği kapılar ise gümüş veya pirinçten yapılmış yine Mezopotamya sınırları içerisinde yer almıştır. Tarihte zeytin ağacının yanı sıra karaağaç, sedir, meşe ve selvi kullanılarak kapılar yapılmıştır. Ayrıca İsviçre’de arkeologlar tarafından 5.000 yıllık bir kapı bulundu.
Kısaca özetlemek gerekirse; Tarihteki en eski kapı: 6500 yıl önce mısır mezarlarında kullanılmış ve İsviçre’de 5.000 yıllık tarihi bir kapı bulunmuştur.
Kullanılan Kapı Türleri
Kapının çalışma prensibini sağlayan mekanik aksamlar bulundukları ortama göre farklılık gösterebilir. Bu mekanikler kapının hangi türde olduğunu belirleyici faktördür. Kapılar kendi içinde bu türlere göre sınıflandırılır. En yaygın olarak kullanılan kapı türü menteşeli kapılardır. Toplamda 5 farklı mekaniğe sahip kapı türü vardır. Bu kapıları türlerine göre sıralayacak olursak. Menteşeli kapılar, sürgülü kapılar, dönen kapılar, seksiyonel kapılar ve diğerleri (elektronik) şeklindedir.
Menteşeli Kapılar
Çoğu kapı açılıp kapanma işlevini yerine getirebilmek adına kapının bir bölümünden menteşe ile tek eksen üzerinden sabitlenmiştir. Bu sayede menteşenin bağlı olduğu yüzey genelinde belli açılarda dönme işlevi sağlar. Bu tip menteşe mekaniğini kullanarak açılıp kapanan kapılara menteşeli kapılar denir.

Menteşe
Menteşe; bir birine geçmiş iki ayrı metalin belli bir açıda bağlantı noktasından ayrılmaksızın hareket etmesine olanak sağlayan mekanik bir yataktır. Menteşeler iki ayrı katı nesneyi birbirine bağlar ve bunların kendi arasında sınırlı bir dönüş yapmasına olanak verir.
Menteşeli kapılar kolay kullanımı ve montaj rahatlığı için en sık tercih edilen kapı türledir. Aynı zamanda sağlamlık açısından en güvenilir yöntemdir. Tercih ettiğiniz kapıya göre genellikle 2 ama tercihen 3 yada 4 kullanım ile olmaktadır. Her alana kolaylıkla uygulanabilmesi sayesinde tarihten günümüze kapılarda en çok tercih edilen bir türdür.
Sürgülü Kapılar
Genellikle alandan tasarruf yada estetik açısından güzel durması için tercih edilen kapı türledir. Bu kapılar kapının bulunduğu düzelme boyunca sağ yada sola düz bir şekilde sürülerek kullanılır. Oldukça dar bir alanda menteşeli kapı sistemine göre kapının açılacağı alan rahat değil yada hiç olmuyorsa sürgülü kapı tercih edilir. Duvar ile aynı hizada

Sürgülü Kapı
duvar içinde yada dışında kurulan bir mekanizmada sağ yada sola hareket edecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Bu sayede kullanım alanına kapı açılmalarında müdahale etmemiş oluyor. Eğer dar bir alanda kapıya ihtiyaç duyarsanız sürmeli kapı tercih edebilirsiniz. Bu sistem günümüzde evlerde daha çok balkon kapılarında kullanılmaya başlanmıştır. Aynı şekilde ofis ortamlarında bölme şekilde oluşan odacıkların girişlerinde de daha az yer kapladığı için tercih edilmektedir.
Duvar boşluğu içine kayan kapılara cep kapısı denir. Bu kapıların kullanımı daha çok gizli bir bölme olarak yada çok dar blok ofislerde kullanılır. Eğer daha önce bu tipte bir kapı görmediğinizi düşünüyorsanız yatak odası dolapları artık bu sistemde yapıldığını bilmenizi isteriz. Bu kapılar güvenlik açısından menteşeli kapılara göre biraz daha korunaksızdır. Yüzey alana düşen baskı sayesinde kapıya güç uygulandığında raylı sisteminden menteşeli kapılara göre daha kolay ayrılabilir ve ortamınızı erişilebilir hale getirebilir. Tercih alanları daha çok iç mekan kapıları yada bölünmüş ofislerdir.
Dönen Kapılar
Merkezi bir şafttan sabitlenmiş bu merkezin etrafında bir kaç kanattan oluşan kapı türledir. Daha çok kurum ve mağaza girişlerinde kullanılır. Sürekli giriş çıkış sağlanan mekanlarda hava giriş çıkışını engellemek yada en aza getirmek için bu tip kapılar tercih edilmektedir. Dışarıdan giriş sağlandığında dönen mekanizma sayesinde kişinin içeriye giriş sağlayacağı

Dönen Kapı Modeli
sırada içerisi hala daha dış ortamla direk bir açıklığa kavuşmaz. Bu sayede iç ortamdaki sıcaklığın korunması ve giriş çıkış yapan insanlara kolaylık sağlanmış olur.
Dönen kapı; menteşeli kapılardan farklı olarak pivot mekaniğine sahiptir. Aslında pivot da bir menteşe türü olarak da bilinmektedir. Ama ikisinin sistematiği farklı olduğu için biz ayrı ayrı ele alacağız. Bu konuyla alakalı daha detaylı bilgi için “Pivot Kapı Nedir” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Pivot mekaniği sayesinde bağlantı sağlandığı konumu değer alarak o merkezin ekseni etrafında tam, yarım yada sonsuz dönebilir. Genelde tam orta merkezli olarak tasarlanan bu kapılar günümüzde farklı noktalardan bağlantı sağlanarak ev ve ofisler içinde tasarlanmaktadır.
Tabi kapılar sadece ev ve ofisler için değil, araçlar ve garajlar içinde kullanılmaktadır. Araçlarda genellikle yine klasik menteşe sistemli kapılar kullanılmaktadır. Garajlarda iste üste doğru açılan Counterbalance yani dengelenmiş mekanik kullanılır.
Seksiyonel Kapılar
Genellikle garajlar için kullanılan ve yukarı yönlü hareket eden kapı türleridir. Counterbalance mekaniği ile üretilen bu kapılar dengelenmiş bir güç yani ağırlık sayesinde açılıp kapanma görevini yerine getirir. Aynı zamanda burulma yayı kullanılarak da yapılabilir.

Seksiyonel Kapı Örneği (Garaj Kapısı)
Gerdirilmiş bir yay sayesinde kapının açılma mekanizması kolay bir şekilde sağlanır. Bunu fare kapanlarına benzetebilirsiniz. Gerdirilmiş yayı tutan bir tırnak yardımı ile kapı kapalı kalır. Tırnaktan kurtulan kapı yukarı yönlü olarak kapıya kuvvet uygular ve açılır. Denge mekaniği (counterblance) ile üretilen kapılar ise yine aynı mantık ile çalışmaktadır. Kapının yukarıya kalkması gereken ağırlık makara sistemine bağlanır bu sayede kapı yukarı yönlü açılır. Kapıyı kapatmak için bu ağırlık aşağı yönlü çekilerek açılması engelleyen tırnağa takılır.
Bu kapıların diğer bir adı ise baş üstü kapılardır. İçe doğru geri yada direk üstü merkez kabul ederek 90 dere yukarı olarak kalkarlar. Bu kapılar depo girişleri ve garajlarda kullanılması elektriğe ihtiyaç duymadan açılıp kapanabilmesidir.
Diğer Kapılar (Elektronik)
Mekanik olarak başka bir kapı türü asılında bulunmamaktadır. Yalnızca yukarıda saydığımız kapı türlerini elektronik bir mekaniğe bağlayarak otomatik olarak yapılmasını sağlayan kapılar vardır. Bunlara da otomatik kapılar olarak adlandırıyoruz. Açılma kapanma işlemini bir insan yardımı almadan otomatik olarak bir elektrik enerjisi sayesinde güç motorları ile yapmaktadır.
Kapı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kapı tanımı nedir?
Korunması gereken alana girmek ve çıkmak için kullanılan günümüzde bir çok çeşitli materyallerden oluşan ve genelde sabit bir dikey eksen üzerinden hareket eden nesnelere kapı denir. Taşıtlarda ve mülklerde güvenlik neticesi ile çok önemli bir faktördür. İnsanlar tarihten bugüne korunma ve gizlenme iç güdüsü ile gelmiştir. En eski zamandan bu yana insanların mahremiyet alanlarını korumak için kapı olmasa bile çeşitli engeller ile sağlamıştır.
Kapı Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre farklı türlerde kapılar bulunmaktadır. Bu alanları şu şekilde sıralayabiliriz.
Araç Kapıları
Otomobil ve çeşitli iş makineleri için yapısına uygun olarak üretilen ve güvenliği sağlayan kapılardır.
İç Yapı Kapıları
Daha çok mekanların iç kısımlarında kullanılan kapılardır. Ev, ofis, depo gibi iç alanlarda güvenliğin çok önemli olmadığı daha dayanıksız ama ekonomik açıdan avantajlı olarak üretilen kapılardır.
Dış Cephe Kapıları
Mekanların dış kısımlarında hava koşullarına dayanacak ve güvenlik sağlayacak şekilde daha iyi malzemeden üretilen kapılardır. Ev, ofis, villa, köşk, garaj, depo ve toplum merkez binaları için güvenliği yüksek seviyede üretilen daha dayanıklı ve özel kilit sistemi olan kapılardır. Tercihen daha dayanıklı olduğu için bu tip yapıtların dış güvenliğinde çelik kapı seçilir.
İç Yapı Kapısı Nedir?
İç yapı kapı adından da anlaşıldığı üzere, üretimi dış alan etkilerine maruz kalmayacak şekilde düşünülerek yapılan kapılardır. Ev yada ofis içinde mimarinize uyum sağlayacak şekilde çeşitli malzemelerden üretilir. Bu kapıların kullanım alanlarına göre aynı ortam içerisinde farklı çeşitleri olması mümkündür. Örnek verecek olursak bir ofiste normal odaların giriş kapısı standart olurken, bir yöneticinin kapısını daha farklı tasarlanabilir. Aynı şekilde normal odaların kapısı farklı olurken tuvalet, banyo gibi kapılar çeşitlilik gösterebilir. Bu kapılar birincil güvenlik kapıları olmadığı için daha dayanıksız malzemelerden üretilebilir.
İç Yapı Kapı Çeşitleri Nelerdir?
İç yapı kapı çeşitlerini yapımında kullanılan malzeme türlerine göre söylenebilir.
Ahşap Kapı
Eskiden bu yana popülerliğini kaybetmeden kullanılan iç yapı kapı türlerinden biridir. Ahşap kapılar tamamen bir ahşap yapıda yada MDF üzerine ahşap kaplama ile yapılır. Maliyet bakımından diğer kapılara göre daha uygundur. Ama bakım ve dayanıklılık konusunda ne yazık ki tam bir verim alabileceğiniz iç yapı kapı türleri değildir.
Lake Kapı
Özel bir boya türü olan lake ahşap veya MDF ye koruyucu özellik ve katman sağlar. Bu boyama ile dış yüzeyi kaplanan kapılara lake kapılar denir. Genelde MDF tercih edilmesini sebebi yüzeyinin pürüzsüz ve daha kolay işlenebilir olmasıdır. Lake ile boyanan bu yüzeyler eski durumuna göre suya ve çizilmeye karşı daha dayanıklı hale gelirler.
Panel Kapı (Amerikan Kapı)
MDF malzemesinin daha çok sıkıştırılmış hali olan HDF ve buna eşlik eden ağaç iç aksan ile üretilir. 2 adet HDF petek dolgu maddesi olarak bilinen tutkal yardımı ile çam, ladin ve köknar gibi ağaçlara sıcak preste uzun süre bekletilerek elde edilir. Bu kapılar suya çok dayanıklı kapılardır. Silinmesi ve temizlenmesi kolaydır.
Melamin Kapı
Melamin karbon, hidrojen ve azot ile oluşmuş, C3H6N6 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Eş anlamlısı olarak siyanüramid terimi de kullanılır. Bu birleşik plastiklerde kullanım amaçlı endüstriyel olarak daha çok tüketilir. Bu birleşik HDF üzerine ısı ile pres uygulanarak 4mm bir tabaka haline getirilir. İç malzemesinde ladin veya köknar ağacı kullanılır. Tabaka haline gelen paneller dışa kaplanması ile melamin kapı ortaya çıkar. Çok dayanıklı ve sağlamdır. Kimyasal bir birleşik olduğu için bazı araştırmalarda toksin etkisi olduğu ve sağlığa zararlı olduğu tespit edilmiştir. Sıvı hali ile birebir temasta cilde ve göze büyük zararlar verir. Ama aynı zamanda ateş ile karşılaştığında yapısındaki azot gaz salınımı yaparak yangın geciktirici görevi görür. Bu kapılar boya istemez, üzerinde kendi deseni vardır.
Membran Kapı
Sentetik olarak üretilen membranlar kapı üretiminde de kullanılmaya başlandı. Özel gözenekli bir yapıya sahip olan bu sentetik birleşik sayesinde mikro organizmalara karşı dayanıklı bir yapı oluşuyor. Bakteri tutmuyor ve daha dayanıklı bir yapı haline geliyor. Membran kapılar, silikon halde bulunan sentetik membranın MDF yüzeyine tam ve eksiksiz olarak ısı ve pres yardımı ile kaplanmasıyla oluşur. Sudan etkilenmez ve kir tutmayan yapısı sayesinde kolay temizlenir. Özel bir sentetik yapıda olan membranlar, yüzeyleri temizlenirken kimyasal madde kullanmamanız tavsiye edilir. Çünkü bu kimyasallar onların yapısını bozmanıza neden olabilir. Su ve ıslak bez yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir.
PVC Kapı
PVC, Polivinil klorür olarak bilinen plastik bir polimerdir. Dünyada en çok üretimi yapılan üçüncü plastik türüdür. Bu plastikler hazır kapı kalıplara dökülerek preslenir. Geri dönüşebilir bir malzeme olduğu için oldukça uygundur. Genellikle banyo kapılarında tercih edilir. PVC kapılar, polivinil klorür olarak bilinen plastik polimerin bir kalıba sıvı halde dökülerek sıkıştırılması ile oluşur. Sağlığa bilinen hiçbir zararı yoktur. Islak bir bez yardımı ile kolaylıkla temizlenebilirler. Renk verilmesi ve işlenilmesi kolay olduğu için her tarzda üretilebilir.
Kapıyı İlk Kim İcat Etti?
Kapının ilk icadına dahil resmi arşivlere geçen hiç bir belge yoktur. Geçmiş araştırmalar ve arkeolojik kazılara bakıldığında bilinen en eski kapı antik çağda mısır mezarlarında yer almaktadır. Bundan öncesinde herhangi bir kapı yapılmış yada kimin tarafından yapıldığına dahil somut bir bilgi bulunamamaktadır.
Osmanlıda Kapı Ne Demek?
Osmanlıcada kapı kelimesinin karşılığı “bab (bâb)” olarak geçmektedir. Osmanlıda kapı, devlet dairelerin izahında hayli geniş yer tutmuştur. Devlet kapısı söylemi de zaten buradan gelmektedir. (E-Devlet kapısı) Osmanlı döneminde bir çok devlete hizmet eden kuruluşlar yada saraya bağlı hanelerde bu kelime “kapusu” yani “kapısı” olarak nitelendirilmiştir. Örnek verecek olursak: Paşa kapısı, defterdar kapısı, kapı ağası, kapı kulu, kapı askeri, kapı kethüdası, kapıcı başı, kapı halkı vb.
Kapı Hangi Amaç ile Kullanılır?
Kapı, bir alana giriş çıkışları denetlemek yada kontrol altına almak için iç yada dış yapılarda kullanılan bir tür güvenlik aracıdır. Kapının kullanım amacı genel olarak güvenlik zafiyeti nedeniyledir. Bir ortama giriş çıkışları denetleyeceğiniz bir kapı olmazsa, o ortama herkes kolaylıkla girip çıkabilir. Bu sebeple kapı temelde güvenlik olmak üzere ısı yalıtımı içinde kullanılır.
Kapı Kanadı Neresi?
Kapının kasasına yani çerçevesine menteşe yada diğer bağlantı yolları ile bağlanmış ve belli bir eksende sağ-sola yada yukarı-aşağı hareket eden bölümüne kapı kanadı denir.
Eskiden Kapıya Ne Denirdi?
Eskiden yani Osmanlı döneminde kapıya “bab (bâb)” denirdi. Osmanlıda kapı bir çok devleti temsil eden kişi, grup yada kuruluşlarda geçmekteydi. “Elbab” yani akıl sahibi anlamına gelen kelimenin kökünde olan “bab” devleti temsilen paşa kapısı, defterdar kapısı, kapı askeri, kapı halkı gibi bir çok yerde de geçmekteydi.
Avmlerde Neden Dönen Kapı Var?
Sürekli giriş çıkış yapılan büyük kapalı alanlarda ısılı hava kaybı yaşanmaması ve hava kilidi oluşması adına dönen kapı türleri kullanılır. Hava kilidi olmayan bir ortamda dışardan içeriye ve içerden dışarıya sıcaklık farkından dolayı büyük bir hava akışı sağlanır. Bu hem ısınma yada soğutma problemini yaşatır hem de beraberinde gelen toz ve pislikler bu alanı kirletir.
İstanbul'da Kaç Tarihi Kapı Vardır?
İstanbul’da geçmişten bugüne giriş ve çıkışlar için yapılmış kayıtlara geçen kapı sayısı 55 adettir. Bu kapılar İstanbul’un farklı alanlarında çeşitli yerlere girilmek için kullanılmıştır. Tarihten bugüne kayıt altına alınmış veya keşfedilmiş kapılar aşağıdaki gibidir.
Mermerkule Kapısı => Yedikule sahil yolu üzerinde bulunan bir kapı.
Narlı Kapı (Debbağ Kapı) => Çevresindeki nar ağaçlarından adını alan bir kapı.
Samatya Kapısı (Porta Psamatia) => Samatya’da bulunmaktaydı.
Davutpaşa Kapısı => Davutpaşa’da bulunmaktaydı.
Yenikapı (Yeni Langa Kapısı) => Yeni kapıda bulunmaktaydı Bizans döneminde “Blanga veya Vlanga Kapısı” denirdi.
Kumkapı => Piri Reis’in ”Bab-ı Kum” adını verdiği, bir iskeleye ve kumluğa açılan kapı.
Sofia Kapısı (Kadırga Limanı Kapısı) => Küçük Ayasofya Kilisesi’ne gidenlerin kullandığı kapıdır.
Çatladıkapı (Çatladısu Kapısı) => Bizans döneminde Porta Ferrata veya Porta Marina denilen kapı.
Bukoleon Sarayı Kapısı => Bizans sarayına açılan kapı.
Ahırkapı => Bir söylentiye göre Topkapı sarayının ahırlarına açıldığı için diğer bir söylentiye göre ahir kapı yani son kapı anlamında kullanılmış.
Balıkhane Kapısı => Cankurtaranda bulunmaktaydı.
Hasırcılar Kapısı => Sepetçiler Köşkü’nün yanında olduğu varsayılır.
Ayia Maria Hodegetria Kapısı => Nerede olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Mangana Kapısı => Bizans dönemindeki mangana sarayına giriş için kullanılırmış.
Aya Yorgi Kapısı => Büyük adada olduğu düşünülmektedir.
Demirkapı => Osmanlı döneminde açılmıştır. Demirkapı’da bulunmaktadır.
Değirmen Kapısı => Osmanlı döneminde değirmene açılan bir kapıdır.
Top Kapı => Adını topkapı sarayını korumak için olan toplardan almaktadır.
Eugenios Kapısı (Eugenios Kapısı) => Haliçte bulunmaktadır.
Uğrakkapı => Haliçte bulunmaktadır.
Yalı Köşkü Kapısı => Kıyıdaki yalıya giden Fatih Sultan Mehmet’in açtırmış olduğu bir kapıdır.
Porta Veteris Rectoris (Porta Bonu) => Sirkeci’de bulunmaktadır.
Tersane Kapısı (Bahçekapısı) => Haliç bölgesinde bulunan mezbaha açılırdı.
Yeni Cami Kapısı => Yeni camiye giden bir kapıdır.
Balıkpazarı Kapısı (Perama) => Eminönü mısır çarşısı karşısı balık pazarı giriş kapısıdır.
Zindan Kapısı (Porta Saint Jean de Cornibus) => Haliçte bulunmaktadır.
Odun Kapısı (Porta Droungarion Viglae) => Osmanlıdan önce işkence yapılan alana açılan kapı.
Ayazma Kapısı (Agisma) => Haliç bölgesinde eskiden şehrin lağım suları altından akarmış.
Unkapanı Kapısı (Dakik Kapanı) => Bizans döneminde “Porta Platea” adında olan bu kapıdan giren zahireler, kapan denilen toptancı pazarına getirilirdi.
Tüfenkhane Kapısı => Baruthanelerden birinin burada olduğu söylenmektedir.
Cibali Kapısı => Haliç bölgesinden bulunmaktadır.
Porta İspigas => Haliç bölgesinde bulunmaktadır.
Aya Kapısı => Bizans döneminden Aziz Aya Teodosia’nın adını alan bir kapıdır.
Profitu Prodorumu Kilisesi Kapısı => Haliç bölgesinde bir kiliseye giriş kapısıdır.
Ayakapı => Kanuni Sultan Süleyman’ın açtırdığı kapılardandır. Haliç bölgesinde bulunmaktadır.
Petri Kapısı (Porta Petrion) => Haliç bölgesinde bulunmaktaydı. Rum beyzadelerin görkemli konaklarına giden bir kapıydı.
Fener Kapısı (Porta Faros) => Rum evleri ve patrikhanelere açılan kapı.
Diplofaros Kapısı => Haliç bölgesinden bulunmaktadır.
Basileos Kapısı (İmparatorluk Kapısı) => Bizans döneminde kalma bir kapı.
Küngoz Kapısı (Kinegion Kapısı) => Haliç bölgesinden bulunmaktadır.
Balat Kapısı (Porta Palatiyon) => Blahernai Sarayı’na açılan bir kapı.
Atik Mustafa Paşa Kapısı (Ayia Anastasia Kapısı) => Adını öldürtülen paşadan almaktadır.
Ayvansaray Kapısı => Ayvansaray’da bulunmaktadır.
Dideban Kapısı (Ksiloporta) => Haliç surlarının en ucunda bulunan bir kapıdır. Farsçaya göre nöbetçi, karakol anlamına gelir.
Blahernai Kapısı => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Regia Kapısı (Porto Regia) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Eğri Kapı => Tekfur sarayına girilmek üzere kullanılan bir kapı.
Saray Kapısı => Eğri kapı ile Edirnekapı arasında olan bir kapı.
St. Callinique Poternas => Eğri kapı ile Edirnekapı arasında olan bir kapı.
Sulukule Kapısı (Pempton Kapısı) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Mevlevihane Kapısı (Mevlevihane Kapısı) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Kalagru Kapısı (Porta tou Kalagru) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Silivri Kapısı (Pege Kapısı) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Belgrad Kapısı (Ksilokerkos Kapısı) => Haliç kıyısından Marmara kıyısına doğru uzanan kara surlarında bulunmaktadır.
Yaldızlı Kapı (Porta Auera) => Yedikule surlarının içindedir ve ayakta durmaktadır.